Urajärven Kartano

Urajärven kartano kuului lähes 250 vuotta aateliselle von Heideman -suvulle. Tila tuli suvun haltuun vuonna 1672, ja viimeinen von Heideman -sukuinen omistaja Lilly von Heideman kuoli 1917. Viimeiset suvun edustajat kartanossa olivat naimattomat sisarukset Lilly (1849-1917) ja Hugo (1851-1915) von Heideman. He testamenttasivat kotikartanonsa ylläpidettäväksi kartanomuseona.

Urajärven kartanomuseo on yksi maamme vanhimmista kartanomuseoista. Se avasi ovensa yleisölle jo vuonna 1928. Empiretyylisessä päärakennuksessa on Lilly ja Hugo von Heidemanin koti 1900-luvun alusta. Pihapiirissä olevan sivurakennuksen sisarukset sisustivat jo elinaikanaan museoksi ja kutsuivat rakennusta ”muistojen hiljaiseksi taloksi”. Viehättävä Hugo-herran polku johdattaa kulkijan näköalapaikka Valhallaan, jossa on vuonna 1913 pystytetty puolikaaren muotoinen pylväikkö antiikin tyyliin.

 

KARTANO AVOINNA KYLÄLÄISTEN VOIMIN

Loppuvuodesta 2015 Museovirastossa läpikäytyjen säästötoimenpiteiden seurauksena Urajärven kartano päätettiin sulkea. Kyläläiset järjestivät asian tiimoilta muun muassa nettiadressin sekä yhdistykset erikseen, teatteri mukaan lukien, vetosivat Museovirastoon sekä opetus- ja kulttuuriministeriin, jotta sulkemiselta säästyttäisiin. Lopputulema siltikin Museoviraston osalta oli sulkeminen.

Kartano on kuitenkin hyvin monelle niin kyläläiselle, kesäasukkaalle kuin muullekin rakas ja tärkeä, joten vuodenvaihteessa 2015-2016 perustettiin yhdistys, Urajärven Kartanon Ystävät, jonka tarkoituksena on tulevaisuudessa turvata museotoiminta Urajärven kartanossa. Tämän ansiosta kulttuurikokonaisuutemme Urajärvellä toimii tulevanakin kesänä yhtä loisteliaasti ja teatterin lisäksi kävijät pääsevät tutustumaan itsensä kartanon historiaan kivenkovien ammattilaisten johdolla.

Urajärven kartanon ystävien sivut

Päivälepo

Von Heidemanien perhe päivälevolla kartanon puutarhassa 1900-luvun alussa. (Kuva: Museovirasto)

Yhteystiedot:

Urajärven kartano ja kulttuuripuisto

Kartanontie
17150 URAJÄRVI
puh. 044 239 9759
info(a)urajarvenkartano.fi

URAJÄRVEN KARTANON YSTÄVÄT RY

Sijainti: 140 km Helsingistä, valtatie 4 n. 30 km Lahdesta Heinolan suuntaan,
Vierumäen risteyksestä 8 km Vääksyyn päin (tie nro 313)

> Kohde kartalla (Google maps)

Katso kaikki yhteystiedot